Как се  стартира бизнес на шега, какво е чувството да

...
Как се  стартира бизнес на шега, какво е чувството да
Коментари Харесай

Нестандартен подарък, даващ повод за усмивка

Как се  стартира бизнес на смешка, какво е възприятието да продаваш страсти и усмивки, по какъв начин от един отегчителен всекидневен артикул може да се сътвори нещо в действителност впечатляващо? Може да научите повече в идващите редове от изявлението с Борислав Колибаров – съсобственик на Сапунта Мара.

Представете Вас и Вашата компания в няколко фрази?

Моето име е Борислав Колибаров и главното ми амплоа е на съосновател и ръководещ сътрудник на дребната по размери, само че не и по благоприятни условия, организация за цифрово развиване, носеща името MarmaLAB. В последните близо 10 месеца съм и горделив съсобственик и, както обичаме да се майтапим, шеф промяна на супер занимателния бранд. Старая се да подкрепям и личния си уеб уебсайт Колибаров точка ком, върша първи стъпки в лекторството, съветвам притежатели на дребен и междинен бизнес.

Откога съществува компанията, какъв брой души работят в нея и какво наложи основаването на онлайн магазина?

Заедно с моя съучастник Станислав основахме MarmaLAB преди съвсем 6 години. Агенцията започва безусловно на смешка и беше по-скоро занимание, в сравнение с бизнес. И двамата с него работехме и развивахме концепцията MarmaLAB редом. Към днешна дата това е главен източник на прехранване за нас, а наши клиенти са както дребни, по този начин и огромни компании.

Раждането на онлайн магазина ни не беше нито планувано, нито нещо, с което искахме да развиваме сериозен бизнес. Човеците зад него сме аз, моят съучастник в MarmaLAB Станислав и текстописецът и необикновен човек - Тереза.

Както загатнах, ежеседмично ми се постанова да съветвам най-вече хора, които се насочват към света на електронната търговия, или такива, които са стартирали, само че имат потребност от “едно рамо ”, с цел да развият своя онлайн магазин в вярната посока. И с цел да го върша умерено, взехме решение, че е редно да имаме личен магазин, с който да покажем, че знанията и опита, които предаваме на хората, не са просто заучени високопарни изречения. За моя голяма наслада, Сапунта Мара се трансформира в сполучлив и известен бранд за доста малко време и служи за отличен образец.

Разкажете за вашите артикули и по какъв начин поддържате интереса към тях?

Ние продаваме ексцентрични дарове, страсти и усмивки. Те се крият зад супер висококачествени био, хендмейд сапуни, които “облякохме ” в талантлив копирайтинг. 

От самото начало на марката Сапунта Мара продуктите ни станаха супер известни и то по най-страхотния метод - посредством шерване от “уста на уста ”. За да съм изцяло прям, до ден сегашен това е главният метод, по който се разпространяваме.

Често получаваме предложения и за базари, на които да представим продуктите си, само че за миг се “появихме ” единствено на лятното издание на Капана Фест и следва да участваме и на есенното такова. Та, който желае да ни види онлайн, може да ни открие в Пловдив сред 6 и 9.10.2022 г.  

Как пристигна концепцията за вашите артикули?

Никога не съм крил, че концепцията за Сапунта Мара е заимствана от щатския пазар. В една от обществените мрежи попаднахме напълно инцидентно на сходен бранд, който се развива зад океана. Решението да създадем нещо сходно беше взето за под минута, след което насочихме внимание към това по какъв начин да го приспособяваме на нашия пазар.

Това, от което аз персонално бях запленен, е по какъв начин от един отегчителен всекидневен артикул може да се сътвори нещо в действителност впечатляващо. Вярвам, че и ние успяхме да го създадем на българския пазар.

Къде е най-трудно да се осъществят продажби и за какво?

А кой сподели, че е мъчно? Шегувам се, несъмнено. И въпреки всичко, не бих споделил, че е мъчно, а по-скоро предизвикателно да се откри точният метод. За благополучие, нашите артикули са позиционирани в една ниша, която е относително “празна ” и в която успяхме да разперим криле.

Пред нас стои и предизвикването да излезем отвън границите на България, само че по тази тематика няма да загатвам нищо за момента.

В кои магазини / точки на продажба и платформи / бихте желали да влезете онлайн и офлайн?     

В последните няколко месеца успяхме да стартираме няколко основни партньорства и напълно скоро нашите сапуни ще се появят в огромни и доста известни платформи за електронна търговия.

Какви промени бихте желали да ви се случат за повече продажби през 2022 година?

Промените, към които се целим, не са свързани тъкмо с продажбите. Едно от най-положителните свойства на Сапунта Мара е, че съумява да притегли публика, която се ангажира мощно с марката и му оказва помощ да се развива към по-добро. Ежедневно получаваме имейли, позвънявания и известия в обществените мрежи от хора, които ни поучават какви артикули да създадем, какво да прибавим към тях, по какъв начин да ги презентираме, къде да ги продаваме, какво да променим в магазина си … Ние се стараем да се вслушваме в нашите бранд юристи и насочваме вниманието си към тези промени, които те желаят от нас. Вярвам, че всичко това ще ни помогне да увеличим продажбите си.

Споделете едно нещо, което желаете да се промени в онлайн търговията в България до края на 2022 година, с цел да улесни вашите продажби и процеси?

По мое непретенциозно мнение, електронната търговия в България е в напредък в последните няколко години. Разбира се, това има своето разумно пояснение. Една от аргументите е, че пандемията насочи доста търговци към Интернет и им даде “повод ” да развиват свои онлайн магазини. Въпреки това, огромен % от потребителите в България към момента имат терзания да пазарят онлайн. Оправдани или не, те са факт. Наша отговорност е да им помогнем да преодолеят тези свои страхове и в случай че има нещо, което аз бих трансформирал, то това е осведомеността на потребителите. Как да пазарят, по какъв начин да сортират верните търговци, по какъв начин да си търсят правата при положение на машинация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР